CYSCOE – Clusterul de Excelență în Securitate Cibernetică este un centru de excelență dedicat promovării și dezvoltării securității cibernetice prin colaborare strategică, educație aplicată și schimb de expertiză între organizații, instituții și specialiști din domeniu.

Misiunea CYSCOE este de a consolida reziliența digitală la nivel național și regional, prin inițiative concrete care sprijină:
✔ Formarea și conștientizarea în domeniul securității cibernetice
✔ Implementarea celor mai bune practici în dezvoltarea securizată
✔ Susținerea colaborării dintre sectorul public, privat și mediul academic
✔ Facilitarea accesului la resurse, proiecte și oportunități de finanțare

Consorțiul CYSCOE reunește membri activi din multiple sectoare critice, parteneri instituționali și experți în domeniu, oferind un cadru unitar pentru inovație, prevenție și răspuns eficient la amenințările cibernetice emergente.

Grupuri de lucru

Initiative si zone principale

In prezent, CYSCOE se concentreaza pe Educatie si NIS

Ai o idee de initiativa noua ? Incurajam toti membri actuali si potentiali sa vina cu sugestii si planuri concrete pe care putem sa le punem in aplicare.

Educatie

Educatia utilizatorilor de rand cat si a profesionistilor de securitate cibernetica este cheie pentru dezvoltarea cat mai sanatoasa a domeniului. Noi amentintari apar in fiecare zi si ridicarea nivelului de constientizare asupra lor e impetuos necesara pentru un raspuns cat mai bun.

NIS

Directiva Europeana NIS a dat startul unei noi ere reglementate a vremurilor actuale. CYSCOE se ocupa cu servicii de audit si implementare NIS si cauta moduri noi de eficientizare a implementarilor si auditurilor pentru o mai buna aplicare in mediile organizatiilor care au nevoie.

Educatie

Educația în securitatea cibernetică este esențială în lumea digitală în care trăim.

În fiecare zi, milioane de oameni utilizează internetul și tehnologia pentru a comunica, a face cumpărături, a-și gestiona finanțele și a-și îndeplini sarcinile de zi cu zi. Cu toate acestea, cu cât utilizăm mai mult aceste tehnologii, cu atât crește și riscul de a deveni victima unei infracțiuni cibernetice.

Relevanta atat pentru indivizi cat si pentru organizatii

Pentru oamenii de afaceri și pentru organizații, educația în securitatea cibernetică este la fel de importantă. Cu cât o organizație este mai conectată digital, cu atât este mai vulnerabilă la atacuri cibernetice. Astfel, angajații ar trebui să fie instruiți în ceea ce privește utilizarea corectă a dispozitivelor, a rețelelor și a serviciilor online, precum și în privința dezvoltării unor politici și proceduri de securitate cibernetică solide.

Educația în securitatea cibernetică înseamnă capacitatea de a ne protejăm informațiile personale și financiare.

Aceasta poate include învățarea despre utilizarea parolelor puternice și a autentificării cu doi factori, despre cum să identificăm mesajele de phishing și despre cum să ne protejăm dispozitivele împotriva atacurilor malware.

Una din directiile cheie pentru CYSCOE

De ce este nevoie ?

Dezvoltarea unei abordări sistematice în domeniul educației privind securitatea cibernetică, având ca obiectiv atât conștientizarea și dezvoltarea protecției în cadrul companiilor și instituțiilor, cât și acumularea de cunoștințe specifice și specializarea personalului din companii și instituții.

Audit si implementare NIS

Directiva Europeana cu impact major

Directiva NIS (Network and Information Security) este o directivă a Uniunii Europene care a fost adoptată în anul 2016 și care stabilește norme comune de securitate cibernetică pentru statele membre UE. Aceasta a fost transpusă în legislația națională a fiecărui stat membru până la data de 9 mai 2018.

Companiile vor trebui să respecte obligațiile impuse de Directiva NIS în funcție de natura activităților lor

Operatorii de servicii digitale esențiale și furnizorii de servicii digitale sunt cei care sunt direct vizați de această directivă, dar și alte companii ar putea fi afectate într-o oarecare măsură, în funcție de natura activităților lor.

Directiva NIS impune o serie de obligații pentru operatorii de servicii digitale esențiale și pentru furnizorii de servicii digitale

Printre aceste obligații se numără:

  • Identificarea și evaluarea riscurilor de securitate cibernetică;
  • Adoptarea măsurilor adecvate de securitate cibernetică și asigurarea continuității activității în cazul unor incidente de securitate cibernetică;
  • Notificarea autorităților competente în cazul unui incident de securitate cibernetică major.
Una din directiile cheie pentru CYSCOE​

De ce este nevoie ?

Transpunerea legilor in activitati concrete, implementari tehnice si procese organizationale este mai mult decat provocator dar in acelasi timp, mai mult decat necesar.

Implementarea Directivelor NIS ar trebui să ajute la creșterea nivelului de securitate cibernetică în cadrul companiilor și să asigure protecția infrastructurii digitale esențiale din UE, dar poate fi necesară o anumită investiție suplimentară pentru a respecta cerințele impuse de aceasta.